De historie beleef je vandaag de dag nog steeds in Appingedam. Het vele water en de haven brengen sfeer in de stad. De oude historische binnenstad laat een onuitwisbare indruk achter. Appingedam is bij uitstek een plek die je heel goed vanaf het water kunt verkennen. Kano onder de beroemde hangende keukens door en maak een stop bij de nieuwe Jachthaven. Deze haven ligt in het centrum van de stad, midden in het Overdiep.
Roerige geschiedenis
Appingedam is een middeleeuws stadje met een roerige geschiedenis en inwoners die daar trots op zijn. In Appingedam is veel uit die geschiedenis bewaard gebleven. Zo is de 'buurbrief' met daarin de rechtsregels van de Zeven Vrije Frieslanden, in 1327 bekrachtigd in een vergadering van de Upstalsboom te Aurich, in het archief van de gemeente bewaard gebleven.
Rijke middeleeuwse architectuur
In de middeleeuwen was Appingedam hoofdplaats van het Friese gewest Fivelingo en werd er handel gedreven met Noord-Duitsland en het Oostzee-gebied, Scandinavië en Westfalen. Appingedam was een belangrijk regionaal marktcentrum en haven. De rijkdom die in deze periode werd opgebouwd is nog terug te zien in de architectuur en de geschiedenis van de stad die in Museum Stad Appingedam wordt verbeeld.
Hangende keukens van Appingedam
De imposante Nicolaikerk en het Raadhuis, in 1630 gebouwd in renaissancestijl, de monumentale Solwerderstraat en natuurlijk het Damsterdiep met de mooie bruggetjes en hangende keukens zijn de belangrijkste trekkers van Appingedam.
De vaarrecreatie komt tot ontwikkeling. Mede dankzij de openstelling van het Damsterdiep-vaarcircuit trekt de pleziervaart aan.
Haventje
Het haventje bij het Overdiep is voor de vaarrecreant een leuke plek om een paar dagen aan te meren en Appingedam en omgeving te verkennen.